IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дянков лично ще контролира проекта „Бургас-Александруполис“

В същото време дали ще има такъв проект още не е ясно, чака се ОВОС

13:35 | 17.02.10 г.
Автор - снимка
Създател
Дянков лично ще контролира проекта „Бургас-Александруполис“

На следващото редовно правителствено заседание министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев и финансовият министър Симеон Дянков ще внесат проект на решение, чрез което държавата ще придобие пряко участие в петролопровода „Бургас-Александруполис“. Тoва съобщи на пресконференция днес Плевнелиев.

С текста на решението се предлага прехвърляне на държавния дял по проекта от държавната фирма „Техноекспортстрой“ ЕАД пряко към държавата в лицето на Министерството на финансите.

За целта от държавния бюджет на „Техноекспортстрой“ ще бъдат платени 50 хил. лв.

По този начин финансовият министър лично ще извършва координацията и надзора по изпълнението на последващите ангажименти на държавата по проекта.

Неплатените вноски по проекта ще се прехвърлят за управление от Министерството на финансите, уточни Плевнелиев.

Задължения от българската страна към проектната компания „Бургас - Александруполис“ са 4,69 млн.евро, а освен тази сума има и неплатена вноска за първото тримесечие на тази година, която е в размер на 1,225 млн. евро.

Следващата сряда се очаква финансовият министър да съобщи кога и по какъв начин ще се изплатят дължимите суми, каза в отговор на въпрос министър Плевнелиев.

В същото време според Росен Плевнелиев днес правителството е потвърдило позицията си, че няма да се взима решението дали проектът ще се реализира, или не, докато не бъде получена „качествена“ оценка за въздействието на околната среда (ОВОС).

Първоначално в капитала на „Проектна компания нефтопровод Бургас-Александруполис-БГ“ АД участваха с равни дялове държавните „Български енергиен холдинг“ (БЕХ) ЕАД и „Техноекспортстрой“ ЕАД. През май миналата година предишното правителство взе решение БЕХ да прехвърли по възмезден начин на „Техноекспортстрой“ ЕАД акциите си в капитала на компанията.

В тази връзка се реши „Техноекспортстрой“ да покрие направените дотогава от БЕХ финансови разходи във връзка с акционерното му участие в проектната компания, които възлизат на близо 3 млн. лв.

Участието на България и Гърция в Международната проектна компания за строителството на петролопровода е с дял от по 24,5%, а на Русия – 51 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още